سامانه ملی مادر و نوزاد ایران (ایمان)

1401/11/16 0:0

مقدمه:
واحد مراقبت‌های ویژه (NICU) و واحد مراقبت‌های تخصصی (NSCU) نوزادان محلی است که تکنولوژی‌های نو و گران قیمت و داروهای متنوع در آن بکار می رود و پروتکول‌های درمانی سریعاً در حال تغییر می باشد. علیرغم این تحولات سریع، مرگ و میر در این بخش بالا می باشد و پیش آگهی نوزادان در واحد های مختلف با هم تفاوت دارد. پرهزینه بودن درمان این نوزادان و تنوع زیاد در پیش آگهی آنها وزارت بهداشت را برآن داشت تا برای کاهش هزینه ها و استاندارد کردن درمان در تمام نقاط کشور و تعریف صحیح از سطح بندی بیمارستانی به اطلاعات جامع کل کشور دسترسی پیدا کند این دسترسی از طریق ایجاد سامانه الکترونیك و جمع آوری اطلاعات نوزادان مقدور می باشد. شبکه اطلاعات نوزادان بخش مراقبت ویژه/تخصصی نوزادان با هدف گردآوری اطلاعات از واحدهای مراقبت ویژه/تخصصی سراسر کشور و نهایتاً تحلیل داده های آنها برای بهبود کیفیت و پیدا کردن مشکلات احتمالی، ایجادگردیده است. این شبکه حاوی اطلاعات اساسی راجع به نوزادان بستری در NICU و NSCU می باشد. پرسشنامه این شبکه براساس نظر اساتید نوزادان از سراسر کشور و همچنین استفاده از شبکه ها و سیستم های ثبت سایر کشور‌ها، پایه‌ریزی شده است. پس از گردآوری اطلاعات از داخل NICU و NSCU، داده ها تحت Web وارد Server وزارت بهداشت می شوند. این پایگاه داده، مجموعه منحصربفردی خواهد بود که قابل دسترسی برای محققین و مدیران ارشد اجرایی جهت برنامه ریزی کلان کشوری می باشد. امید بر آن است که باهمکاری تمامی اساتید محترم نوزادان کشور جهت نظارت برآورد نمودن درست داده ها منبع مطمئنی از داده برای محققان جهت انجام سریع و راحت تحقیقات ایجاد گردد.
اهداف اختصاصی این شبکه عبارتند از
:
1. دسترسی به اطلاعات مهم شامل مرگ و میر، بیماری زایی و بقا نوزادان بستری
2. ارتقاء ارائه خدمات درمانی به نوزادان نارس و خدمات آموزشی به والدین
3. ارزیابی وضعیت خدمات درمانی در بخش های مراقبت ویژه / تخصصی نوزادان با استفاده از شواهد
4. توسعه ارتباطات بین المللی وهمکاری بابرنامه های بین المللی ثبت اطلاعات نوزادان
5. ایجاد زیر ساخت مناسب جهت انجام مطالعات آینده نگر مبتنی بر شواهد
6. پیگیری وضعیت نوزادان بستری شده در دوران کودکی و نوجوانی
7. برقراری سامانه مراقبت (
Surveillance) تخصصی نوزادان NIC

 

حامی مالی:
تمامی هزینه ها و حامی اصلی برنامه به عهده وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، اداره مادران و نوزادان بوده و اداره سلامت نوزادان ناظر اصلی بر این برنامه می باشد .

 

جمعیت هدف:
تمام نوزادانی که در یکی بیمارستانهای تحت پوشش (یکی از بیمارستانهای سطح 2یا 3) بستری شده باشد.

 

شبکه بخش های بستری نوزادان کشور:
این شبکه حاوی اطلاعات اساسی راجع به نوزادان بستری در NICU و بخش تخصصی نوزادان می باشد. هدف ایجداد این شبکه گردآوری اطلاعات از داخل بخش های نوزادان و NICUهای سراسر کشور و نهایتاً آنالیز داده های آنها برای بهبود کیفیت و پیدا کردن مشکلات احتمالی می باشد. اطلاعات این شبکه براساس نظر اساتید نوزادان از سراسر کشور پایه‌ریزی شده است. پس از گردآوری اطلاعات از داخل بخش های نوزادان و NICU داده ها وارد سایت وزارت بهداشت می شوند. این پایگاه داده مجموعه منحصربفردی خواهد بود که جهت انجام مداخلات و تحقیقات علمی برای سطوح مختلف و در نهایت برای مدیران ارشد اجرایی جهت برنامه ریزی کلان کشوری در دسترس باشد. امید بر آن است که باهمکاری تمامی اساتید محترم نوزادان کشور جهت نظارت بر وارد نمودن درست داده ها منبع مطمئنی از داده برای همگان جهت انجام سریع و راحت تحقیقات و مداخلات ایجاد گردد.
اهداف اختصاصی
1. ایجاد شبکه ملی نوزادان که داده های آن قابل دسترس باشد
2. شفاف سازی وضعیت مرگ و میر نوزادان کشور
3. دسترسی به اطلاعات دموگرافیك نوزادان بستری در بخش های نوزادان و
NICU
 4.
شناسایی مشکلات و رفع آنها توسط اساتید
5. مطالعات اپیدمیولوژیك شیوع بیماریهای نوزادی در نقاط مختلف کشور
6. کمك به پیشرفت علم نوزادان در کشور
7. تبادل اطلاعات با کشورهای پیشرفته و اتصال به شبکه جهانی

 

محتوای داده ها:
جمع آوری داده ها هفت قسمت اصلی دارد.
1.
مشخصات اولیه نوزاد: شامل اطلاعات پایه اعم از نام ونام خانوادگی، کدملی، نوع بیمه، تاریخ بستری ، محل تولد، وزن، دورسر، دمای بدن و وضعیت BE هنگام بستری می باشد
2.
مشخصات زایمان و نوزاد در بدو تولد: اطلاعات زایمانی که در سامانه ثبت موالید وارد شده است و در صورت جستجوی کد ملی مادر اطلاعات روی فرم بارگذاری می شود.
3.
عوامل خطر نوزادی قبل اززایمان : اضافه بر اطلاعات زایمانی که درسامانه ثبت موالید وارد شده است. مواردی مانند پارگی زودرس کیسه آب، دکلمان جفت و... تکمیل می شود.
4.
علائم و شكایت اصلی نوزاد بدو ورود به بخش: شکایت اصلی نوزاد که باعث بستری نوزاد شده است.
5.
تشخیص ها و عوارض حین بستری: شامل تشخیص ها وعوارض دربدو ورود یا حین بستری نوزادمانند زردی، آسفیکسی وغیره در این قسمت تکمیل می شود
6.
اقدامات درمانی و اعمال جراحی(در طی بستری): این قسمت باید اقدامات درمانی انجام شده مانند استفاده از تهویه مکانیکی و...تکمیل شود
7.
وضعیت هنگام ترخیص: شامل وزن و تغذیه درهنگام ترخیص و سرانجام نوزاد و مدت اقامت بیمارستان در این قسمت تکمیل می شود.

 

جهت مشاهده فرم الکترونیک ثبت اطلاعات زایمان کلیک کنید.

 


تاریخ بروز رسانی:   16 بهمن 1401

تعداد بازدید:   ۲

 


چاپ
< >